Ólomüvegezés, Tiffany lámpák, díszüvegezés, fusing üveg, üvegmozaik készítése Budapesttől nem messze Szentendrén!
fusing részletkép

Üveg

üvegvágók

„XVIII. fejezet Az üveg szétvágása

Forrósíts fel vágóvasat a tűzhelyen, amelyik mindenütt vékony, csak a végénél vastagabb. Amikor a vastagabb végénél izzani kezd, tedd az üvegre, amelyet fel akarsz vágni, és rövid idő múlva egy repedés kezdete jelentkezik. Ha azonban az üveg kemény, nedvesítsd meg benyálazott ujjaddal azon a helyen, ahová a vasat tetted. Amikor az ott hirtelen megreped, menj tovább a vassal úgy, ahogy szét akarod vágni, és a repedés folytatódik. Amikor minden darab már ily módon szét van vágva, végy egy arasz hosszú és mindkét oldalán meghajlított rúdvasat, simítsd le vele a darabokat, és illeszd össze, mindegyiket a saját helyére. Az összeillesztés után vedd a festéket, amellyel az üveget festeni akarod, és amelyet a következő módon készíthetsz el.”

Ha nem is pontosan így vágjuk manapság az üveget, de a kézműves munkák kedvelőinek szívből ajánlom Theophilus Presbyter: a különféle művességekről c. könyvét, remek olvasmány, megismerjük belőle a korabeli technikákat .

Ólomüveg


Mindenki által ismert, már a középkorban használt technika. A korabeli üvegfúvó mesterek fújt üvegből állítottak elő síküveget, az egyes üvegdarabokat ólomprofilok felhasználásával kötötték össze. Érték-és időtállósága miatt kiválóan alkalmazható klasszikus stílusú és modern terekben egyaránt. Az ólomüvegen átszűrődő fény gyönyörűen megszínezi a teret, különleges hangulatot teremtve. Nagyobb felületek üvegezésekor szoktam ajánlani, az üvegeket elválasztó ólomsínek a motívum részeként karakteres ritmust, felületet biztosítanak, a geometrikus és szabadon futó minták esetében egyaránt.

Tiffany üveg


A Tiffany lámpák kapcsán a legközismertebb díszüveg gyártási technika. Louis Comfort Tiffany nevéhez fűződik, az ólomsínek használatát váltotta ki vékony rézfóliával, ami könnyed, finom felületek kialakítására szolgál. Az egyes üvegdarabok rézfólia és forrasztás segítségével illeszkednek egymáshoz. Azt azonban kevesen tudják, hogy az általa használt színes üvegek fejlesztése és gyártása az ő nevéhez fűződik. Különleges kézi hengerlésű üvegeit használta ablakaihoz lámpáihoz. Gyártják és forgalmazzák, hasonló üvegek mai napig elérhetőek. Napjainkban egy valódi Tiffany lámpa antik műkincs. De mintái tovább élnek, lehetséges az eredetihez megszólalásig hasonlító replikák készítése. Kis felületeken, rajzos részletgazdag motívumok készítésekor, lámpák építésekor szoktam ajánlani, a felhasznált üvegek szín- és struktúragazdagsága kimeríthetetlen.

Fusing


Aki az üveget, mint anyagot szereti környezetében, számára ideális választás. 800 °C fok körüli hőmérsékleten, kemencében születő üvegek struktúrájukban és színezésükben végtelen sok lehetőséget kínálnak.

Üvegmozaik


Ki ne ismerné a korakeresztény vagy akár a bizánci építészetben oly gyakran használt technikát. Tartósságáról ezer években beszélhetünk. Épp ezért bátran használható kültérben burkolatként, síremlékek díszítésére, vizes helységekben, bútorbetétekben.

Ólomüvegezés, Tiffany lámpák, díszüvegezés, fusing üveg, üvegmozaik készítése Budapesttől nem messze Szentendrén!